Περίληψη

Διοξίνες: τι είναι

Βιολογικές επιδράσεις

Τοξικότητα

Στα τρόφιμα

Ανθεκτικότητα

Σκόπιμη χρήση

Καύση απορριμμάτων

Ο έλεγχος

Η θέση του Βόλου

Ένα συμπέρασμα...

Παραπομπές

Ο έλεγχος



Η τραγική απουσία ελεγκτικών μηχανισμών




Ο προσδιορισμός των διοξινών (αέρας, ύδατα, τροφές και ζωοτροφές) είναι εξαιρετικά δύσκολος. Απαιτείται ακριβής και επαναλήψιμος προσδιορισμός σε συγκεντρώσεις της τάξης των ppt (part per trillion, μέρος στο τρισεκατομμύριο).

Το εργαστήριο προσδιορισμού διοξινών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος:

images\8-1.png



Ιούνιος 2013

: πυρκαγιά σε χιλιάδες τόννους πλαστικών και άλλων "ανακυκλώσιμων"


images\8-2.png

Απαγόρευση βόσκησης στην ευρύτερη περιοχή από Α' ΒΙΠΕ μέχρι Ριζόμυλο:

images\8-3.png


Απρίλιος 2007

: σκάνδαλο με διοξίνες στη Μαγνησία




images\8-4.png

Βεβαίως το πρόβλημα δεν αφορούσε μόνο δύο κτηνοτροφικές μονάδες. Στην περιοχή υπήρχαν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Σήμερα υπάρχουν ίσως και περισσότερες.

Οι συστάσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ήταν σαφείς:
Να απαγορευτεί η βόσκηση.
Να απαγορευτεί η κατανάλωση κρέατος από ζώα που βόσκουν.
Να απαγορευτεί η κατανάλωση γάλατος από ζώα που βόσκουν.


Σήμερα. Απρίλιος 2017: τα πρόβατα βόσκουν κανονικά στη Β´ ΒΙΠΕ

:




images\8-5.png

Το κρέας και το γάλα αυτό διοχετεύεται κάθε μέρα στην αγορά.



Ο Βόλος (και όχι μόνο) εισπράττει διοξίνες από τρεις πηγές:
1. από την αέρια ρύπανση,
2. από τα υπόγεια νερά (από την περιοχή υδρεύονται και αρδεύονται Βόλος, Βελεστίνο),
3. από τα κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα διατροφής.

Η ρύπανση αυτή διαρκώς συσσωρεύεται χρόνο με το χρόνο και οι συνέπειες που θα προκύψουν στο μέλλον για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία είναι άγνωστες - παρότι βέβαιες.

Το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ένα και σαφές:
Ο κόσμος καταναλώνει τρόφιμα με τοξικά, με άγνωστες συνέπειες σε βάθος χρόνου, ενώ δεν υπάρχει

κανένας απολύτως ελεγκτικός μηχανισμός

να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία σε κανένα επίπεδο, πολιτικό, θεσμικό, διοικητικό, υπηρεσιακό.