Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

eggrafeite

32.jpg

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΠΜ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΕΤ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΠΜ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΕΤ

Συνεχίζοντας την πολιτική του γενίτσαρου της τοπικής κοινωνίας ο φορέας των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ φαίνεται να υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, την καύση RDF και άλλων καρκινογόνων υλικών στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Μετά την απαράδεκτη ανάρτηση στη σελίδα του στο FACEBOOK, επιλεκτικά, φωτογραφιών που στοχοποιούν κάποιους συμπολίτες μας, επιτίθεται πλέον κατά πάντων, λες και οι πολίτες του Βόλου είναι ιθαγενείς και με μυαλό χρυσόψαρου! Λένε λοιπόν ότι είναι «υπέρ της σωστής περιβαλλοντικά λειτουργίας του εργοστασίου». Θαυμάσια. Αλλά από την άλλη μεριά λένε ότι το πετ κωκ είναι χειρότερο από το RDF! Ποια ήταν λοιπόν μέχρι σήμερα η αντίδρασή τους στην καύση 150.000 τόνων πετ κωκ από την ΑΓΕΤ; Αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά που κρατούν τέτοια στάση; Ποιά ήταν η αντίδρασή τους όταν η ΑΓΕΤ ήθελε να καίει λάστιχα, γεγονός που το αποτρέψαμε με ακτιβισμό και με τη σύμφωνη γνώμη της τότε Νομαρχιακής Αρχής. Είδαμε όμως και την αντίδρασή τους, όταν, σε άλλο ακτιβισμό μας, για να καίει φυσικό αέριο, χειροδίκησαν εναντίον μας!

Δεν εκπροσωπούν λένε τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά εμφανίζονται ως «βασιλικότεροι του βασιλέως», αφού δέχονται εμμέσως πλην σαφώς την καύση καρκινογόνων υλικών σε εγκαταστάσεις που ούτε η ίδια η ΑΓΕΤ δεν έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι είναι κατάλληλες για αυτό. Μιλούν για παραπληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας. Άραγε όλοι οι Βολιώτες και οι φορείς της πόλης είναι παραπλανημένοι; Μέχρι σήμερα, ούτε ένας φορέας δεν έχει υποστηρίξει την καύση των «εναλλακτικών καυσίμων» από την ΑΓΕΤ. Όλοι μα όλοι οι φορείς και οι πολίτες είναι παραπλανημένοι; Και οι μόνοι σωστά πληροφορημένοι είναι μόνο οι ίδιοι; Ακόμα και ο υπέρμαχος της καύσης RDF κ. Σωτηρίου, στην Ενημερωτική Συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, είπε ότι υπάρχει ένα τρίπτυχο για ασφαλή καύση. Σωστές εγκαταστάσεις, σωστοί και διαρκείς έλεγχοι και σωστό υλικό. Υπάρχει κάτι από αυτά διασφαλισμένο σήμερα; Προφανώς όχι! Τότε πώς οι ίδιοι είναι υπέρμαχοι της καύσης «εναλλακτικών καυσίμων»; Όσον αφορά τις επιπτώσεις από τις διοξίνες στο περιβάλλον παραπέμπουμε στην εμπεριστατωμένη μελέτη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας.

Αναφέρουν οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ ότι η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, «θα έπρεπε να ζητάει επιτακτικά την καύση εναλλακτικών καυσίμων», όπως γίνεται στην Ευρώπη. Αγνοεί όμως ότι στην πολιτισμένη Ευρώπη ανακυκλώνεται πάνω από το 80% των σκουπιδιών, ενώ στην Ελλάδα δεν φτάνουμε το 20%! Μήπως λοιπόν πρέπει αντί να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια, να τα καίμε για να κερδίζει μια βιομηχανία σε βάρος της υγείας των πολιτών; Αγνοούν ότι οι οικολογικές οργανώσεις, από χρόνια τώρα, αγωνίζονται με ποικίλους τρόπους, για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης;

Τέλος ο φορέας των εργαζομένων της ΑΓΕΤ αναφέρεται σε ΜΚΟ 5-10 ατόμων κλείνοντας τα μάτια στην καθολική αντίδραση της «παραπλανημένης» τοπικής κοινωνίας και των «παραπλανημένων» φορέων της. Τοπική κοινωνία η οποία πρέπει να εκδηλώσει την αντίδρασή της στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο και στην αυριανή αγωνιστική κινητοποίηση με τη μορφή πορείας από τον Άναυρο μέχρι την ΑΓΕΤ που θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από την αφετηρία λεωφορείων του Αναύρου;

……………………………

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΕΤ

«Οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ, ήμασταν και  θα είμαστε πάντα παρόντες, διεκδικώντας πρώτα από όλα τη σωστή περιβαλλοντικά λειτουργία τους εργοστασίου, διότι πρώτα απ’ όλα ζούμε και εργαζόμαστε, σε σημείο αναπνοής από τις εγκαταστάσεις αλλά και γιατί στην ίδια πόλη συμπολίτες μας είναι  οι οικογένειες μας, οι φίλοι μας οι συγγενείς μας. Δεν εκπροσωπούμε την διοίκηση της εταιρίας στην οποία εργαζόμαστε. Είμαστε εδώ να ελέγχουμε και εμείς την ορθή λειτουργία της όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και για όλες τις δεσμεύσεις είτε απορρέουν από νομοθεσία είτε από αντίστοιχη σύμβαση. Σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε δίπλα μας και όχι απέναντί μας, όλους τους συμπολίτες μας, τους τοπικούς φορείς και όλους όσους εμπλέκονται στο θέμα που αφορά στην καύση εναλλακτικών καυσίμων μέσα στο εργοστάσιο.

Δυστυχώς όμως,  ζούμε σε μια εποχή μικροπολιτικών συμφερόντων. Οι φορείς φοβούμενοι το πολιτικό κόστος δεν παίρνουν σαφή θέση για το όλο θέμα. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν είχαν πάρει θέση εγκαίρως, δεν θα είχε κυριαρχήσει σε ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας η παραπληροφόρηση που έχει ως αποτέλεσμα καταστηματάρχες της πόλης, που δεν είναι ορθά ενημερωμένοι, να αναρτούν αφίσες δημόσια υποστήριξης της πρωτοβουλιών εναντίον της καύσης. Αυτό όπως είναι φυσικό προκαλεί την πικρία και την  λύπη των εκατοντάδων εργαζομένων της ΑΓΕΤ, που μέσα στους δύσκολους αυτούς καιρούς, με μπροστάρη το Σωματείο μας,  πασχίζουν καθημερινά για την στήριξη της τοπικής αγοράς.

Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την τοπική αγορά. Θα συνεχίσουμε επίσης να ενημερώνουμε σωστά τους συμπολίτες μας, τουλάχιστον  εκείνους που θέλουν να ακούσουν, με επιχειρήματα, τι ακριβώς συμβαίνει με την καύση των εναλλακτικών καυσίμων.

Για αυτό και παραθέτουμε, την μελέτη του ΑΠΘ για την καύση εναλλακτικών από γνωστή εταιρία στον Ελλαδικό χώρο του ίδιου κλάδου και ίδιων εγκαταστάσεων που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) από τον μηχανολόγο μηχανικό του ΑΠΘ, Γιώργου Μπανιά. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, «προκύπτει καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για εναλλακτικά καύσιμα έναντι του πετ κοκ, παραπροϊόντος του πετρελαίου υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, που καίγεται σήμερα από εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως τονίστηκε και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, «η  συγκεκριμένη μελέτη αφορά την προσομοίωση της καύσης εναλλακτικών καυσίμων όπως η λάσπη από διυλιστήριο με πριονίδι, τα υπολείμματα ανακύκλωσης συσκευασιών και ανακύκλωσης αυτοκινήτων και η αποξηραμένη λάσπη βιολογικού καθαρισμού».

Με επιστημονικά στοιχεία, όπως τα προαναφερθέντα, απευθυνόμαστε σήμερα στους τρομοκρατημένους από την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, συμπολίτες μας. Τους καλούμε να κλείσουν τα αυτιά τους, σε όσα αβάσιμα και αστήριχτα, υποστηρίζει  μια μεμονωμένη ομάδα ατόμων, που αν ενδιαφέρονταν πράγματι για το περιβάλλον – κατά τη γνώμη μας- θα έπρεπε να ζητά επιτακτικά την καύση των εναλλακτικών αντί να «δηλητηριάζει» την τοπική κοινωνία, κινδυνολογώντας.

Είμαστε δυστυχώς η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν ανακυκλώνει, δεν διαχειρίζεται τα απορρίμματα της σωστά με αποτέλεσμα να καταλήγουν αυτά σε χωματερές όπου καίγονται ανεξέλεγκτα ρυπαίνοντας, για τα οποία πληρώνουμε υπέρογκα πρόστιμα, αντί να ανακυκλώνουμε και να χρησιμοποιούμε εναλλακτικά καύσιμα στις βιομηχανίες μας και αντί οι οικολογικές ΜΚΟ να παροτρύνουν την χρήση των εναλλακτικών να στρέφονται εναντίον. Στο κάτω κάτω και εν τέλη υπάρχει νομοθεσία, ελεγκτικοί μηχανισμοί και Ευρωπαϊκές οδηγίες για το πως πρέπει να γίνεται η διαχείριση και η καύση… αλλά ξεχάσαμε, η ΜΚΟ των 5-10 ατόμων στη Μαγνησία είναι υπεράνω και αυτών».