ΠΠΜ: Να παραιτηθεί ο κ. Φάμελλος

Με τα επίσημα αποτελέσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, απεδείχθη αυτό που ισχυρίζονταν η Επιτροπή Πολιτών και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας όλες αυτές τις ημέρες. Ότι το υλικό που ξεφόρτωσαν τα 2 πλοία στο λιμάνι της ΑΓΕΤ την 1 και 2 Απριλίου 2018, ήταν σχεδόν όλο πλαστικό! Περιμένουμε τώρα το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΕΤ, το Εργατικό Κέντρο Βόλου, την Ένωση Εργαζομένων στις τσιμεντοβιομηχανίες και την Ένωση Βιομηχάνων Θεσσαλίας, να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες του Βόλου γιατί έβαλαν πάνω από την υγεία των πολιτών τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Την κύρια συγνώμη όμως πρέπει να ζητήσει ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος γιατί επέτρεψε την παράνομη «πειραματική» καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, υπονομεύοντας την υγεία των πολιτών του Βόλου. Είχαμε καλέσει στις 3/4/2018 τον κ. Φάμελλο (αρ. πρωτ. 19986/1614/4-4-18), τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό (αρ. πρωτ. 756/4-4-18),, αλλά και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου, να απαγορέψουν την καύση του υλικού που ξεφόρτωσαν τα πλοία αυτά, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ελέγχων του υλικού που, κατά τα φαινόμενα ήταν, κατά κύριο λόγο πλαστικό, πράγμα που δεν έγινε. Επομένως με την καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ όλο αυτό το διάστημα, έχει τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει, έστω και τώρα, να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΓΕΤ. Ο κ. Φάμελλος οφείλει να ανακαλέσει αμέσως την ΑΕΠΟ που εξέδωσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2017 η οποία δίνει την άδεια στην ΑΓΕΤ να καίει 200.000 τόνους RDF, το οποίο, όπως απεδείχθη, δεν είναι τελικά RDF. Τα σκουπίδια μάλιστα όταν καίγονται στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις τσιμεντοβιομηχανιών είναι πολύ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα ο κ. Φάμελλος, μετά την ανάκληση της ΑΕΠΟ οφείλει να ζητήσει έμπρακτα συγνώμη από τους πολίτες του Βόλου υποβάλλοντας και την παραίτησή του.

Όπως έχουμε ξαναπεί η ΑΓΕΤ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», χάρη στον αγώνα της Επιτροπής Πολιτών. Δεν μπορεί επομένως να είναι τιμητής αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των εργαστηρίων (τα αποτελέσματα που δίνει η ίδια και πληρώνει η ίδια, είναι άραγε πιο αξιόπιστα;) και να εκτοξεύει απειλές κατά πάντων. Είναι υπόλογη στη τοπική κοινωνία γιατί δεν διστάζει, προκειμένου για τα κέρδη, να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ελπίζουμε ότι η Εισαγγελία Βόλου θα δώσει εντολή στο Τελωνείο Βόλου και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας να δώσουν στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και την Επιτροπή Πολιτών τα έγγραφα με τα οποία διακινήθηκε το υλικό που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν RDF, αλλά σχεδόν εξ ολοκλήρου πλαστικό. Αν λοιπόν στα σχετικά τιμολόγια και δελτία αποστολής αναφέρεται ως RDF, η ΑΓΕΤ έχει διαπράξει «σκαστή» παρανομία και έχει σοβαρές διοικητικές και ποινικές ευθύνες. Οι μεγαλύτερες όμως ευθύνες της είναι ηθικές απέναντι σε μια πόλη τουλάχιστον 140.000 κατοίκων, όπως είναι ο Βόλος.